Jeugdhuis 't Kasseiken
historiek
Een jeugdhuis ontstaat niet van de ene dag op de andere. Het is een product van wensen en eisen, onderhandelen met het gemeentebestuur, de buren, bestaande jeugdbewegingen… op vraag van de jeugd. Dat maakt het jeugdhuis zo speciaal.
HET IS EEN HUIS VOOR EN DOOR DE JEUGD.
​
Ook de Wachtebeekse jongeren ijverden hiervoor in “the golden sixtees”.
Op 25 augustus 1967 werd het jeugdhuis opgericht en kreeg het de naam “Jeugdklubhuis OKEE Wachtebeke”. De eerste beheerders waren Roger Buyse, Jan Houben, Irène Celie, Remi Van Baeveghem, Wies Creve, Maria Gysel, Jacques Tack, Rita Van Rentergem.
​
Er waren verschillende “clubs”, bijvoorbeeld een dansclub, fotoclub, toneelclub, discoclub, maar ook de fleurop, een redactieploeg, een volleybalploeg…
​
Na enkele jaren groeide uit het jeugdhuis een heuse volleybalploeg. Volleybalploeg “V.C. OKEE” is officieel opgericht in 1972. Dit was louter een vrijetijdsclub. Men speelde toen in een “competitie van Vlaamse jeugdclubs”, een onderdeel van het katholiek sportverbond.
De voornaamste bezielers waren onder andere de gebroeders Roets, Rudy Mangelschots, Hubert Van Kerckhove, Ronny De Smet, Jozef Alliet en vele anderen. Eerste coach was Etienne Verswalm. V.C. OKEE Wachtebeke is dus in feite ontstaan in de schoot van de toenmalige “Jeugdklubhuis Okee”.
In 2004 besloten de bestuursploegen van VC OKEE Wachtebeke en Beervoc Beervelde om de handen in elkaar te slaan en een fusie aan te gaan. Nu draagt de club de naam Lowavol en heeft meerdere succesvolle heren-, dames- en jongerenploegen.
​
Na een moeilijke periode in het begin van de jaren tachtig werd jeugdhuis OKEE omgedoopt tot JEUGDHUIS ’T KASSEIKEN. In 1986 werden verbouwingen gedaan en de instuif kreeg de inrichting zoals die er nu ongeveer uitziet. Er werden ook een Permanent Verantwoordelijke, een administratief bediende en een parttime poetsvrouw aangeworven. Mede dankzij de ondersteuning van het personeel ging het vanaf toen alleen maar bergop!
​
Leden van jeugdhuis ’t Kasseiken zijn altijd sportief geweest. In 1988 kwam men in het jeugdhuis op het idee om aan zaalvoetbal te doen. Dat gebeurde het eerste jaar op puur recreatieve basis. In 1989 werd dan stilaan duidelijk wie echt geschikt was en wie niet. De leden besloten om in de zaalvoetbalcompetitie te gaan spelen van de KBVB. Een zaalvoetbalploeg werd opgericht onder de naam ZVC Kasseiken. Een tijd lang waren er zelfs twee ploegen in competitie.
​
Vandaag bestaat de zaalvoetbalclub nog onder de naam ZVC Wachtebeke. De spelers geven zich nog steeds helemaal in tweede provinciale en starten met een nieuwe jonge ploeg.
Waar de gebouwen in het verleden eigendom waren van vzw Parochiale Werken, werden die op 19 april 2005 verkocht aan de gemeente Wachtebeke.
Vanaf dan werden er regelmatig werken gedaan om de brandveiligheid, de isolatie en gezelligheid te verbeteren. Zo werd er een nieuw dak gelegd, het dak werd geïsoleerd, nieuwe toiletten geïnstalleerd, licht en geluid vernieuwd, de voortuin aangepakt, een brandalarm geïnstalleerd, regenwaterput gestoken en de tuin proper gemaakt.
​In 2014 ontstond Fabriek a Brak, een artistiek project voor en door jongeren (15-30 jaar) georganiseerd vanuit jeugdhuis ’t Kasseiken in Wachtebeke en jeugdhuis Lodejo in Lochristi.
Fabriek A Brak is een unieke upcycleproject voor en door jongeren. Afgedankte spullen dienen als bron voor inspiratie en krijgen via F.A.B. een nieuw leven. Jeugdhuis Lodejo en jeugdhuis ’t Kasseiken werkten zes jaar samen en boden ateliers, workshops en upcycle cafés aan volledig in het teken van creativiteit, duurzaamheid en hergebruik.
​
In 2020 startte een nieuw project ondernemerschap, de Kazakken, dat in 2021 opging in Fabriek A Brak, dat nu zowel werkt rond "artistieke expressie" als "ondernemerschap" in de ruimste betekenis van deze begrippen. (Bijna) alles kan!
​
Jeugdhuis ’t Kasseiken is nog steeds de ideale ontmoetingsplaats voor de jongeren van Wachtebeke en omstreken. Regelmatig zijn er activiteiten in en rond 't Kasseiken: fuiven van het jeugdhuis, fuiven van jeugdbewegingen, quiz, film, sport, optredens, uitstapjes, allerlei workshops…
​
Waar in de jaren 2000 de Kasseifeesten een heus festival was, evolueren we nu in de richting van een groots zomerfestival, namelijk Koté Pavée.
Ook de workshops van Fabriek a Brak en het jaarlijkse kunstparcours door Wachtebeke winnen aan populariteit.